Дієтетика, оздоровче харчування, харчування по групам крові, - це розділ медицини, який займається організацією індивідуального та групового харчування, в тому числі хворої людини. Дієтологія спрямована на раціоналізацію і індивідуалізацію харчування, але в першу чергу - на забезпечення безпеки харчування. У зв'язку з тим, що індивідуалізація харчування здійснюється за допомогою строго організованих систем харчування - «дієт», дієтологія отримала свою назву. Оздоровче харчування - практичний досвід та останні досягнення в науці про харчові продукти, набір навичків та засобів для пропаганди здорового спосібу життя.
Нутріціологія, з одного боку - це наука про харчові продукти, які забезпечують баланс здоров'я, з іншого боку, знання та практика використання продуктів та біологічно -активних добавок до їжі, що маютьь оздоровчі та лікувальні властивості, та використовуються для профілактики і попередження хвороб.